Bra arbetsbelysning ger nöjda byggarbetare

Inom byggbranschen stör sig många på dålig belysning. I värsta fall kan det leda till arbetsskador eller arbetsplatsolyckor. Med stabil och bra belysning flyter arbetet på bättre och säkerheten ökar. Av någon anledning är arbetsbelysningen sällan en prioriterad fråga, trots dess stora påverkan på arbetsmiljön.

Så varför är arbetsbelysningen så viktig? Forskning på området visar att otillräcklig belysning har en rad negativa effekter. Det gäller inte bara för byggbranschen, utan det är något som blivit tydligt för alla industriarbetare. Här är några exempel på vad dålig belysning kan leda till trötthet, ryggproblem, stel nacke och utbrändhet.

Dessutom krävs bra belysning för att skapa en säker och trygg arbetsplats under kvällar och nätter. Det spelar ingen roll om det är ett större byggprojekt eller en mindre renovering. Hos extraljuskungen.se/arbetsbelysning hittar du allt du behöver för att skapa en bra arbetsmiljö.

Fördelar med ordentlig belysning

Många byggarbetare arbetar långa dagar. Under stora delar av året är det mörkt på både morgonen och eftermiddagen. Ett av de största problemen är att många får arbeta i miljöer med starkt ljus från strålkastare, sedan är det mörkt vid sidan om, eller till exempel när man ska gå och hämta verktyg, byggmaterial eller annan utrustning. Huvudvärk och trötthet är ofta ett resultat av att ögat hela tiden tvingas växla mellan mörker och starkt ljus. Målet bör istället vara att försöka skapa en jämn ljussättning och försöka hamna nära normalt dagsljus. Det är vad våra ögon är anpassade för och då slipper de anstränga sig lika mycket.

Allt handlar inte om antal lumen

En vanlig myt är att hög ljusstyrka, som mäts i lumen, är allt som behövs för att skapa bra belysning. Sanningen är att det handlar mer om att återspegla omgivningen på ett rättvisande sätt. Där ingår bland annat rätt färgåtergivning. Inom byggbranschen och industrin i stort har man ofta förlitat sig på kraftfulla lampor och misslyckats med att uppnå en bra balans. Nyckeln till bra belysning är att satsa på flera ljuskällor och tänka till noggrant kring placeringen. Det gäller i alla miljöer, oavsett om det handlar om att lägga avloppsrör eller riva en husvägg. På senare år har LED-lampor utvecklats snabbt. Nu har de börjat utmana halogenlamporna i färgåtergivning och är dessutom mycket miljövänligare.