Så tar du hand om din veranda

Rengöra verandan är något som du bör göra inför varje vår- och sommarsäsong för att ha en fräsch uteplats. Rengöringen kommer även göra att verandan håller längre. Använd en högtryckstvätt för att göra arbetet enklare.

Om du har en veranda är det av största vikt att du tar hand om den på bästa sätt för att den ska hålla länge. En högtryckstvätt är en bra investering om du vill rengöra din veranda ordentligt. Det finns många högtryckstvättar att välja bland och det bästa är att du funderar över hur mycket du ska använda den och till vad. Att skrubba uteplatsen kanske inte det du helst vill ägna dig åt men för att få en fräsch uteplats är det värt att lägga ner lite tid på rengöring. När du ska tvätta din veranda ska du utgå ifrån i vilket skick verandan är i och hur behandlad den är.

Tips för en fräsch veranda:

  • Använd såpa och en skurborste
  • En högtryckstvätt får bort allt rengöringsmedel
  • Olja in verandan när träet är torrt

Rengör verandan varje vår

När du ska rengöra är det viktigt att du inte hoppar över något steg i ytbehandlingsprocessen, gör rent ordentligt innan du oljar in. En stor fördel med att rengöra din veranda med jämna mellanrum är att du underhåller den och ökar livslängden. Det är varken roligt för plånboken eller miljön om du behöver bygga om din uteplats i förtid. Det är nödvändigt att rengöra din uteplats minst en gång per år, speciellt om du vill hålla den snygg. Det bästa och skonsammaste sättet att rengöra din veranda är att använda en skurborste och en milt rengöringsmedel som såpa. Har du en riktigt smutsig veranda kan du använda alg- och mögeltvätt. Klorin kan också vara bra att använda om du har missfärgningar. Vill du underlätta arbetet kan du använda tapetklister blandat med kaustiksoda och vatten som du täcker träet med, sedan låter du det ligga en stund innan du börjar med rengöringen.

Använd din högtryckstvätt för att spola av verandan

Skura hela verandan med en rengöringsblandning och skölj sedan av hela verandan med vatten. Det är här högtryckstvätten kommer in. Använd din nya högtryckstvätt när du ska spola bort rengöringsmedlet, du kommer garanterat att få bort allt. Det du ska tänka på är att inte hålla för nära om du har en träveranda, speciellt furu är känsligt mot högt tryck. Om du håller för nära kan trycket slita bort fibrer i träet. Det finns speciella munstycken för rengöring av trädäck som du kan köpa till högtryckstvätten. Om du har skador på ditt trädäck kan du slipa där med medelgrovt sandpapper. Tänk på att använda en ansiktsmask för att inte få i dig slipdamm. När din uteplats är ren och fin ska du låta träet torka ordentligt några dagar innan du oljar in verandan. Använd gärna en impregnerade grundolja som ger ett extra bra skydd mot röta. Det finns även olja med mögelskydd. Tänk på att om din altan är byggd med tryckimpregnerat furu kommer träet att bli mörkare av oljan. Undvik att olja in däcket under den pollensäsongen eller om det ser ut som det vankas regn.