Så lever du mer hållbart

Trots att människor i Sverige är ganska bra på att tänka miljövänligt finns det mycket kvar att göra. Du kan också dra ditt strå till stacken. I den här artikeln kan du ta del av några av de bästa tipsen för hur du lever mer klimatvänligt.

När det gäller klimatet och den gemensamma miljön är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken för att vända den rådande trenden. Det gäller helt enkelt att spara på gemensamma resurser så gott det bara går. Det handlar om allt från att du kan hyra container när du renoverar för att sortera restavfallet till att inte ha lamporna tända i rum där du inte befinner dig. Sverige är bland de bästa länderna i världen på miljöhänsyn, men det är lång väg kvar till ett hållbart samhälle. Vilka är egentligen de viktigaste åtgärderna du kan ta till i livet för att minska din klimatpåverkan?

Dina resvanor påverkar klimatet mest

Young,Couple,Planning,Honeymoon,Vacation,Trip,With,Map.,Top,View.Sverige är med i Parisavtalet vars målsättning är att ökningen av den globala genomsnittstemperaturen ska understiga 2 grader. Vilket är det största bidraget du som enskild individen kan göra för att bromsa utvecklingen? Enligt Naturvårdsverket är det dina resvanor som har absolut störst klimatpåverkan, framför allt flygresor. Naturvårdsverket rekommenderar att du flyger mer sällan och när du ändå gör det att du är borta längre. Välj hellre att åka tåg om du har den möjligheten. När det gäller korta resor är det bättre om du väljer cykel eller kollektivtrafik snarare än bil.

Se över dina matinköp och köp mer begagnat

En annan viktig åtgärd som många fortfarande kan bli bättre på är att minska matsvinnet. Handla inte mer mat än du behöver och tänk på att du ofta kan äta mat även efter att bäst-före-datumet har gått ut. En annan väldigt bra grej är att du i möjligaste mån undviker att köpa nya produkter. Det handlar delvis om sådant som kläder, men kanske ännu mer om du ska köpa nya möbler. Sök runt på auktions- och säljsajter. Ofta kan du hitta precis det du söker i bra skick. En annan fördel är att det blir mycket billigare än att köpa nytt.