Minska din klimatpåverkan

Vi har bara en planet och den behöver vi vara rädd om. I Sverige är klimatpåverkan i genomsnitt 8 ton per år vilket är betydligt högre än genomsnittet i resten av världen. Med några enkla förändringar kan du vara med och sänka din påverkan på klimatet och bidra till en mer hållbar värld.

 

Det finns mycket du kan göra för att minska din klimatpåverkan och leva klimatsmart. Det kan var så enkla saker som att shoppa mindre till att äta ekologiskt kött och installera en ac från 20grader.se i ditt hem.

 

Kolla över dina bostad

People with banners protest as part of a climate change march” Att välja att bo på mindre yta och att byta till en mer klimatsmart uppvärmning kan ha en stor skillnad beroende på hur ditt nuvarande boende ser ut.” Säger Naturvårdsverket.

 

Kolla över ditt boende där du exempelvis isolerar dörrar och fönster dör att minska uppvärmningsbehovet, använder en klimatvänlig ac på sommaren och hushåller med varmvatten genom att tvätta och diska i lägre temperaturer. Sätt upp ”Ingen reklam” på brevlådan för att undvika massa papper som har skövlat en stor mängd skog. Tänk även på att köra en miljövänlig bil som gärna får gå på el.

 

Välj rätt mat

Något annat som kan ha stor miljöpåverkan är vad du äter. Se till att välja ekologisk mat som följer alla lagar och regler och inte använder sig av kemikalier.  Det kan även vara en god idé att försöka äta vegetariskt åtminstone några dagar i veckan. Och framförallt undvik matsvinn som är en riktig klimatbov. Handla precis så mycket mat som du behöver och använd allt på grönsakerna!