Handla second hand och rädda miljön

För att producera kläder behövs naturresurser utvinnas för att få material till alla plagg – vilket inte är snällt mot miljön. Att handla begagnade kläder är ett sätt att spara in på naturens resurser och bromsa massproduktionen.

I mångas garderober finns det klädesplagg som inte får uppfylla sitt syfte. De hänger där år ut och år in utan att bli använda. Kläderna som inte används hemma hos dig kommer hellre till nytta hos någon annan. Genom att köra en rensning regelbundet och skänka bort eller sälja kläder du inte använder gynnar du miljön och din plånbok. 

Massproduktion sliter på jorden

Varje år köper en svensk i genomsnitt 13 kg kläder. Det betyder att 130 tusen ton kläder konsumeras bara i Sverige per år. För att producera klädesplagg behöver vi ta av naturens resurser, bland annat bomull och olja. Från oljan produceras plast som används i material som polyester, polyamid och nylon, dessa används i de flesta klädesplagg du använder dagligen. Bomull växer i delar av världen där det är brist på vatten och växten kräver extrema mängder vatten, vilket resulterar i att sjöar och floder torkar ut. 

Alla klädesplagg produceras inte i Sverige utan många skickas från länder runtom i världen efter produktion. Transporter som krävs för att skicka alla kläder mellan leverantörer och slutkunder påverkar ozonlagret med sina koldioxidutsläpp. 

Massproduktion av kläder är en av världens miljöbovar och även fast det finns hållbara alternativ finns inte dessa på majoriteten av marknaden. Så länge det finns en efterfrågan på billiga textilier kommer de fortsätta vara en miljöbov. 

Handla begagnat räddar planeten 

Nyproduktionen av kläder måste avta i hastighet och det finns flera sätt att gå tillväga. Ett bra alternativ är att handla begagnade kläder i second hand butiker. Många plagg är i bra skick och endast bortlämnade för de inte hinner använda alla kläder. Varje plagg i som säljs i second hand butiker behöver bara en tvätt för att fräschas upp och sen är de redo att användas. Genom att köpa kläder som är inne på andra varvet räddar du planeten och står emot masskonsumtionen. Dessutom sparar du in mängder av pengar då varje plagg brukar ligga under hundralappen.