Hållbar energiförbrukning hemma

Höga värmekostnader är nästan synonym med vintern. I alla fall i ett kallt land som Sverige. Men idag finns det både miljövänligare och energisparande metoder för att få en jämn inomhustemperatur och samtidigt hålla nere kostnaderna.

Vilken värmekälla ska man ha? Det finns åtskilliga metoder att använda dig av men en luftvärmepump är den vanligaste och enklaste att installera. Den tar utomhusluften och omvandlar den till skön inomhusluft. På sommaren kan den också bli AC för att ge dig sval inomhusluft när det är varmt ute.

 

Byt till luftvärmepump

Det brukar inte vara några problem att byta ditt befintliga värmesystem till en luftvärmepump. Du köper den hos en certifierad leverantör med montörer som kommer hem och hjälper dig med placering och installation. Luftvärmepumpen brukar sedan hålla länge och du får en bra garanti, ofta på 5 år.

 

Det är viktigt att du överdimensionerar din luftvärmepump så att den inte går på max hela tiden. Då slits den ut i förtid. Välj hellre en modell som passar för lite större ytor och som sedan inte arbetar fullt ut. Det finns massor med varumärken av luftvärmepumpar som är anpassade för det nordiska klimatet. Mitsubishi, Panasonic och en rad andra. En del har dessutom tänkt till lite extra vad gäller designen. Det kan ju vara kul att ha en luftvärmepump i en annan färg än bara vitt.

 

Hur mycket sänks energikostnaderna?

Man brukar säga att du kommer kunna spara mellan 30-50 % på värmekostnaderna under året om du väljer att installera en luftvärmepump. Det hela beror naturligtvis på olika omständigheter. En del väljer att komplettera sin redan befintliga värmekälla med en luftvärmepump, kanske bergvärme och luftvärmepump eller oljepanna och luftvärmepump. Prata med en expert som hjälper dig att göra rätt val, det vinner du på i slutändan.