Så ska du tänka när du köper begagnat

Att återanvända olika produkter är ett bra sätt att minska din miljöpåverkan. För varje sak som du köper begagnat blir det en mindre sak som behöver tillverkas. Men vissa saker gör du bäst i att köpa nytt som till exempel sängkläder.

Adorable,Little,Boy,Sleeping,In,BedAtt köpa olika saker begagnade är bra ur miljösynpunkt men det är också bra för din plånbok. Men vissa saker är dock bättre att köpa nya av främst hygieniska skäl. Även om det lockar att spara pengar bör du helst avstå. Textilier av olika slag som exempelvis sängkläder är bättre att köpa nytt. Vägglöss är något som kan följa med textilier. Speciellt till barnen är det bättre att köpa nya fräscha sängkläder för att inte utsätta dem för till vägglöss. Ibland kan det vara bättre att ta det säkra före det osäkra. Du kan köpa mjuka och fina barnpåslakan men även täcken och kuddar till barn på nätet till ett bra pris. Samma som för textilier gäller för möbler som sängar och soffor. Där kan det också följa med vägglöss. Sedan är det fräschare att sova i en säng och sängkläder som bara du har använt.

Fler saker du inte bör köpa begagnat

Hjälmar är en annan sak som du inte bör köpa begagnat. Du bör alltid köpa en ny hjälm oavsett vem som ska ha den. Du kan aldrig veta om det säljaren säger stämmer eller inte och därför är en ny hjälm det bästa. Bilbarnstolar är också något som du bör köpa nytt. Du vet inte heller där om det köparen säger stämmer eller inte. En bilbarnstol som varit med i en krok ska skrotas direkt. En krokad stol vill du därför inte köpa. En bilbarnstol ska heller inte vara äldre än fem år. Att köpa diverse leksaker av plast som är producerade före 2007 ska du definitivt inte köpa begagnat eller nytt. Det finns hormonstörande ämnen i plasten. Kylar och frysar ligger i gränslandet om det är bra att köpa begagnat eller inte. Kylar och frysar som är äldre än 10 år drar ofta dubbelt mer el än vad en ny kyl och frys gör vilket är negativt för miljön. Se till att kolla åldern innan du köper begagnat. Elektronik ligger också i gränslandet. Det är väldigt svårt att veta om skicket är bra på elektronikprodukten. Dessutom finns risken att du köper en stulen produkt.

Att köpa begagnat är bra för miljön

Sale,,Shopping,,Fashion,And,People,Concept,-,Couple,Choosing,ClothesVissa saker går utmärkt att köpa begagnat. Förutom att din privatekonomi drar stor nytta av att du handlar mer begagnade saker är det en stor miljövinst. Genom att du handlar begagnat bidrar du till att utsläppen av växthusgas minskar. Ju fler som handlar begagnat desto mer går det att påverka mängden nyproduktion av miljöskadliga ämnen som även är väldigt resurskrävande. Om du lagar, lånar och återanvänder saker kan du vara med att bidra till en bättre värld. Genom att vara medveten om din konsumtion och förbrukning drar du ditt strå till stacken för ett hållbarare samhälle.

Saker som är bra att köpa begagnat:

  • Kläder
  • Skor
  • Porslin
  • Verktyg
  • Bilar
  • Cyklar
  • Byggmaterial
  • Smycken