Hållbart mode av PET-flaskor

När kläder tillverkas måste producenterna visa hänsyn till naturens resurser, de kommer inte räcka för evig massproduktion. Det är viktigt att ta vara på det material som redan finns och använda dessa. Det finns inga förslag som är dumma, så varför inte skapa kläder av PET-flaskor? 

Massproduktion av kläder är känt för att vara en stor miljöbov. Främst för att det tar på naturens resurser att framställa material men också för det krävs mycket resurser för att hålla igång en fabrik. Konsumenter väljer i många fall att stödja återanvändning av kläder, exempelvis genom att handla second hand eller ärva av vänner och släkt. Om du måste köpa något från en butik går det att välja hållbara alternativ – varför inte välja kläder som är gjorda av PET-flaskor? 

Kläder gjorda av återvunnet plast

Redan i början av 2010-talet började forskare hitta möjligheter av att producera plagg i 100 procent återvunnet material. Idag har många kända klädbutiker egna kollektioner där majoriteten av plagget är skapat av plast eller bomull som är framtaget från exempelvis gamla PET-flaskor.

PET är en typ av plast som används för flaskor till läsk eller kolsyrat vatten. När detta pantas av oss skickas flaskorna för att skapa sytråd till nya klädesplagg. Flaskornas mals ner till små partiklar som sedan smälts ihop till tråd. Detta material kallas polyester och är ett material som finns i majoriteten av klädesplagg som säljs i vanliga klädbutiker. Många typer av arbetskläder görs i polyester för det är känt för att vara ett slitstarkt material. 

Återvinningen gynnar miljön

Nackdelen med polyester och andra material som i grunden är plast är att det är tillverkat av olja. Olja är en naturresurs som används i bland annat plasttillverkning men också vid framtagning av fossila bränslen. Eftersom olja utvinns ur marken kommer det naturligt ta slut och därför måste vi vara rädda om det som finns kvar. När det går att återvinna plast och skapa kläder av dessa gynnar det därför naturen eftersom ingen ny olja måste utvinnas.