Skapa en mer miljövänlig vardag hemma

Det finns flera saker du kan göra för att bidra till en hållbar utveckling. I den här artikeln kan du läsa om ett antal stora och små förändringar du kan göra i din vardag för att minska ditt klimatavtryck.

Med några få undantag kan du leva miljövänligare i vardagen genom att göra många små förändringar. Du kan läsa om en del av de förändringarna senare i den här artikeln. En lite större åtgärd som gör stor nytta är att fundera över hur du värmer upp ditt hus. Om du bor i hus kan det bästa valet för din uppvärmning vara en luft luft värmepump från E-klok, ett uppvärmningsalternativ som dessutom kan sänka dina månadskostnader ordentligt.

Luftvärmepumpen är en effektiv miljöåtgärd

värmepumpLuftvärmepumpar tar tillvara på värmen som finns i luften utomhus och pumpar in den i ditt hus. Deras effektivitet kommer sig delvis av att de är konstruerade på så sätt att de går att ställa in steglöst. Om du har ett hus som just nu i första hand värms av direktverkande el, vilket är dyrt, kan du använda en luftvärmepump för att sänka kostnaderna ordentligt – samtidigt som din miljöpåverkan blir mindre.

Fler tips för att sänka ditt klimatavtryck

klimatAlla sätt att leva mer miljövänligt går ut på att konsumera mindre energi. Hur du gör det i praktiken skiljer sig dock åt beroende på vilken aspekt av livet du tittar på. Ett av de mest grundläggande tipsen är att du reser mindre. Det handlar dels om att köra bil mer sällan för att istället gå eller cykla, men också att förändra dina resvanor för långresor. För långresor finns i nuläget inget bättre sätt att resa än att du tar tåget snarare än flyget. Andra viktiga aspekter för en mer klimatsmart livsstil är att konsumera mindre. Dels att handla så mycket du kan begagnat, men kanske också att se över din matkonsumtion. Det slängs nämligen väldigt stora mängder mat. Om alla i Sverige skulle se till att äta upp all mat de köper skulle det göra enorm skillnad. Utöver de här sakerna är det också bra att du stänger av lamporna i rum du inte befinner dig i, att du duschar hellre än badar, och såklart att du källsorterar. Men det finns också en del förändringar du kan göra som du kanske inte tänkt på tidigare.

En del miljöknep är inte så självklara som du kanske tror

De flesta typerna av förändringar du kan göra för att leva mer miljövänligt känns rätt självklara. Sen finns det en hel del knep som kanske inte verkar så givna när du först hör talas om dem. Visste du till exempel att:

  • Det i regel krävs mindre vatten om du diskar med diskmaskin än om du diskar för hand.
  • Att det är bättre att använda en vattenkokare än att koka vatten på spisen.
  • Du sparar massor av utsläpp om du äter enligt säsong – det vill säga att du lagar mat på de råvaror som skördas under respektive årstider.